در جریان بازدید وزیر صمت از مجموعه ایران‌ خودرو پروژه جدیدی به نام TF-21 معرفی شد.

این خودرو در کلاس ابعادی B قرار دارد و طبق وعده مدیرعامل ایران‌ خودرو قرار است ظرف ۱۸ ماه آینده بر روی خط تولید قرار گیرد.
نمونه اولیه پروژه TF-21 ایران خودرو در تاریخ دهم فروردین‌ ماه سال جاری به تأیید مهدی خطیبی، مدیریت عامل شرکت، رسیده است.



خودروی TF-21 پروژه‌ ای بر مبنای پلتفرم CMF-A گروه رنو خواهد بود.طبق شنیده ها و البته با توجه به این که، TF-21 در کلاس ابعادی B قرار خواهد گرفت، احتمالاً با محصولی مواجه هستیم که قدری از K112 یا خودروی کلاس A ایران خودرو بزرگ تر است و در طرف مقابل از پروژه K125 کوچک تر خواهد بود. برای درک ملموس تر از ابعاد TF-21 می توان آن را مابین رنو کوئید و پژو ۲۰۰۸ دانست.


طبق اطلاعاتی که از طریق منابع آگاه از شرکت ایران خودرو فاش شده است، مهندسان این شرکت، برای طراحی پروژه IKCO TF-21 از خودروهایی نظیر هیوندای i10، میتسوبیشی میراژ، رنو کویید و رنو کیگر الگوبرداری کرده‌اند.


امکانات TF-21

خودرو TF21 ایران خودرو به گونه ای طراحی شده است که تمامی استانداردهای ۸۵گانه را پاس نماید. علاوه بر این، احتمالاً در این پروژه شاهد به کارگیری امکانات خودرویی مانند تارا برای آن خواهیم بود، به نحوی که، نشانگر زمان تعویض دنده یا  GSI، سیستم کنترل پایداری و سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی احتمالاً از مواردی باشد که در TF-21 مشاهده گردد.


پیشرانه

در گام نخست قرار است یکی از موتور‌های خانواده TU نظیر پیشرانه تارا بر روی این کراس‌اوور کوچک نصب گردد و پس از آن، پروژه جدیدی با پیشرانه یک لیتری سه سیلندر با کد ۳F0N برایش تعریف خواهد شد.

موتور 3F0N ایران خودرو ۱۰۴۸ سی سی حجم دارد و با سه سیلندر و ۱۲ سوپاپ به سامانه زمان بندی متغییر سوپاپ ها مجهز است. این پیشرانه که تنفس طبیعی است و پاشش سوخت آن به صورت چندنقطه ای انجام می شود، ۷۲ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۹۸ نیوتن متر تولید می کند و این امکان را فراهم می سازد تا در صورت نصب بر روی خودروهای کوچکی مانند محصولات کلاس A و B، مصرف سوخت بهینه ای در محدوده ۵ لیتر داشته باشد. پایه پیشرانه های خانواده 3FX، که 3F0N هم جزو آن هاست، با استاندارد آلایندگی یورو ۶ همراه است و از نگاه بسیاری از کارشناسان، دانش فنی ماهله را با خود به همراه دارد. همچنین میزان آلایندگی این پیشرانه در حالت ایده آل ۱۱۴ گرم دی اکسید کربن به ازای هر کیلومتر پیمایش است.


رقبای بازار

از آنجایی که، این خودرو در کلاس ابعادی پژو ۲۰۶ به بازار می آید، می بایست منتظر رقابت TF-21 با خودروهایی مانند سایپا اطلس و کوییک باشیم.