پس از ۶۲ سال تولید کامیون های معروف به "بنز نارنجی" که به دلیل ارتفاع بالا در تصادفات رانندگی نیز خطر آفرین توصیف شده بود امروز" ایران خودرو با معرفی رسمی کشنده آتامان" از جایگزین این محصول جدید با کامیون های قدیمی خبر داد.

نوستالژی ترین و در عین حال کهنه ترین تصویری که از کامیون در ذهن ما شکل گرفته است به کامیون های نارنجی بنز برمی گردد. کامیون هایی که علیرغم این که پایه مهندسی آلمانی را دارند، اما در ظاهر بسیار قدیمی هستند و سال ها بود که به نظر می رسید باید اقدامی را برای تغییر ظاهر این محصول انجام داد. امروز ایران خودرو دیزل سرانجام جایگزین بنزهای قدیمی را معرفی کرد و اعلام شد کامیون کشنده آتامان به زودی وارد بازار می شود. آتامان کلمه ای با ریشه قزاق، اوکراینی و ترکی است که معنی رهبر و یا فرمانده را می دهد.



در مراسم رونمایی امروز، مهدی خطیبی، مدیر عامل گروه صنعتی ایران خودرو، جواد توسلی مهر، مدیر عامل ایران خودرو دیزل و چند تن از نماینگان مجلس شورای اسلامی حضور داشتند و پیش از رونمایی، در مورد وضعیت تولید در بخش خودروهای کار و تجاری و سواری نکته هایی گفته شد، که در گزارش هایی جداگانه به آن ها می پردازیم.


مشخصات پیشرانه

کامیون کشنده آتامان مجهز به پیشرانه مرسدس بنز با کد OM457 LA است که در کارخانه ایدم تولید می شود. این پیشرانه ۱۲ لیتر توربودیزل و ۶ سیلندر خطی است که توان تولید نهایت قدرت ۴۳۰ اسب بخار (در ۱,۹۰۰ دور در دقیقه) و نهایت گشتاور ۲۱۰۰ نیوتن متر (در ۱,۱۰۰ دور در دقیقه) را دارد. قدرت این پیشرانه از طریق گیربکس ZF با ۱۶ دنده جلو و ۲ دنده عقب به چرخ ها منتقل می شود و کلاچ به کاررفته در گیربکس هم از نوع تک صفحه ای خشک هیدروپنوماتیکی است. نکته ای که برای آتامان یک مزیت فنی محسوب می شود در مورد موتور است. از آن جا که این پیشرانه در ایران تولید می شود طبیعتاً قیمت تمام شده کم تری خواهیم داشت و علاوه بر این، قطعات مربوط به این پیشرانه به راحتی در بازار یافت می شود. پس با این پیشرانه مشکلی در تأمین قطعات وجود ندارد. نکته دیگر در مورد نهایت گشتاوری است که در دور ۱,۱۰۰ در مدار قرار می گیرد، که این برای یک کامیون کشنده یک مزیت فنی مهم است تا در پایین ترین دور ممکن بالاترین گشتاور را داشته باشیم.



سیستم تعلیق کامیون کشنده آتامان در جلو، فنر پارابولیک با کمک فنر هیدرولیک و میل موج‌گیر است و در عقب، فنر پارابولیک با کمک فنر هیدرولیک را داریم. به گفته مهندسان ایران خودرو دیزل با تغییرات در شاسی و تغییر فاصله محوری، کیفیت رانندگی به مراتب بهتر از بنزهای قدیمی شده است. سیستم ترمز در این کامیون کشنده دومداره پنوماتیک از نوع دیسکی در جلو و از نوع کاسه ای در عقب است. ترمز دستی ساختار تمام پنوماتیک روی محور عقب است و ریتاردر را در این کامیون کشنده داریم.



کامیون کشنده آتامان طول ۶,۱۹۰ میلی متر، عرض ۲,۴۹۰ میلی متر و ارتفاع (با بادگیر) ۳,۸۹۰ میلی متر دارد و فاصله محوری در این کامیون به ۳,۸۰۰ میلی متر می رسد. وزن خالص این کامیون کشنده ۸،۱۳۰ کیلوگرم است و وزن ناخالص مجاز آن به ۱۹,۰۰۰ کیلوگرم می رسد. وزن ناخالص مجاز ترکیبی (به عنوان کشنده) به ۴۲,۰۰۰ کیلوگرم می رسد. در این کامیون کشنده میزان بار مجاز روی محور جلو و عقب به ترتیب ۷,۵۰۰ و ۱۳,۰۰۰ کیلوگرم است.


نمای داخل کابین خودرو

در اتاق آتامان همان طراحی ای را داریم که در بنز واگن هود دیده می شد، با این تفاوت که در این کامیون کشنده قطعات پلاستیکی هستند و دیگر خبری از طرح قدیمی بنز نیست. در واقع، اصل تغییرات در کابین رخ داده، چراکه کامیون کشنده آتامان در واقع همان بنز واگن هود است که اتاق آن از فوتون H4 گرفته شده و سعی شده است چهره مدرن تری در آن ایجاد شود.



اتاق این کامیون کشنده از نوع سقف بلند مجهز به بالابر هیدرولیکی و دستی است. سیستم تعلیق اتاق در جلو بادی و در عقب از نوع بادی و کمک فنر است. کامیون کشنده آتامان به امکاناتی نظیر دو عدد تخت خواب، بخاری درجا (کولر درجا به عنوان آپشن)، کروز کنترل، محدودکننده سرعت، آینه کناری برقی مجهز به گرم‌کن، چراغ ال ای دی جلو، سانروف برقی، قفل عرضی دیفرانسیل، گرم‌کن سوخت و… مجهز است. سیستم های رادار خطی، ترمز هوشمند اضطراری و سیستم هشدار تصادف برای آتامان توسط یک شرکت دانش بنیان توسعه داده شده و قرار است در آینده برای آتامان ۱۹۴۳ این امکانات را داشته باشیم.


قیمت

در مورد قیمت و زمان عرضه این کامیون هنوز اطلاعاتی منتشر نشده است، اما مسئولان ایران خودرو دیزل اعلام کرده اند به زودی این کامیون کشنده وارد بازار می شود و در آینده، نسخه های مختلفی از آن معرفی خواهد شد. تیراژ این خودرو در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ دستگاه خواهد بود. همچنین ایران خودرو دیزل برنامه صادرات آتامان ۱۹۴۳ را به بازار روسیه دارد.