بلاگر نام‌آشنای حوزه‌ی فناوری به نام Der8auer در کانال یوتیوب خود مشکل یکی از طرفدارانش را بررسی کرد که در خرید پردازنده AMD مدل Ryzen 7 7800X3D، یکی از بهترین پردازنده های گیمینگ‌، فریب خورده بود.



Der8auer در ویدئو بررسی کامل پردازنده‌، به تماشاگران نشان داد که چگونه می‌توانند تقلبی‌ بودن پردازنده را از ظاهر آن تشخیص دهند تا قربانی چنین کلاه‌برداری‌هایی نشوند.

رایزن 7 7800X3D تقلبی

شخصی به نام بروس پردازنده‌ی تقلبی رایزن 7 7800X3D را به‌صورت آنلاین از فروشگاه رومانیایی OLX خرید. وب‌سایت مذکور در قالب پلتفرم چندفروشندگی فعالیت می‌کند و بیشتر فروشندگان آن ضمانت واقعی برای محصولات ارائه نمی‌دهند. بروس فکر می‌کرد با خرید پردازنده‌ به قیمت ۳۰۰ یورو، حدود ۱۰۰ یورو صرفه‌جویی می‌کند.

پردازنده‌ی رایزن 7 7800X3D اصلی بدون قاب فلزی (سمت چپ) درکنار مدل تقلبی (سمت راست)

احساس رضایت ناشی از خرید ارزان، پس از اولین تلاش برای استفاده از پردازنده محو شد. زمانی‌که بروس پردازنده را به مادربرد ایسوس متصل کرد، متوجه شد که دستگاه روشن نمی‌شود. او چند آزمایش ابتدایی انجام داد؛ اما نشانه‌ای از عملکرد درست پیدا نکرد.

Der8auer پردازنده‌ی مُرده‌ را به قیمت خرده‌فروشی مدل اصلی از بروس خرید. این یعنی بروس می‌توانست پردازنده‌ی اصلی رایزن 7 7800X3D را با گارانتی کامل از تأمین‌کننده‌ای معتبر دریافت کند. این کار به Der8auer نیز اجازه داد تا با دقت پردازنده‌ی تقلبی را بررسی کند.

در زیر پوشش فلزی پردازنده‌ی تقلبی هیچ تراشه‌ای وجود ندارد

یوتیوبر مذکور با نگاه به پردازنده‌ی تقلبی AMD، چند تفاوت را با مدل اصلی تشخیص داد. او متوجه شد که رنگ فیبر PCB محصول، بسیار آبی‌تر از مدل از اصلی آن است که رنگی متمایل به سبز دارد. دوم اینکه در پردازنده‌های X3D خازن‌هایی که بین پاهای اختاپوسی تراشه قرار دارند، با لایه‌ای از رزین محافظ پوشانده می‌شوند. این در حالی است که در نمونه‌ی تقلبی، بلوک‌های خازن کاملاً درخشان و بدون روکش بودند.


پوشش فلزی پردازنده‌ی تقلبی رایزن 7 7800X3D


Der8auer متوجه شد که پردازنده‌ی تقلبی PCB نازک‌تری دارد که برای قراردادن تراشه مناسب نیست. ضخامت PCB تقلبی ۰٫۹۶۴ میلی‌متر و پردازنده‌ی اصلی ۱٫۳۰۸ میلی‌متر اندازه‌گیری شد که تفاوت چشمگیری محسوب می‌شود.


بازکردن درپوش فلزی پردازنده‌ی تقلبی مطابق انتظار پیش نرفت؛ زیرا با تلاش بسیار کمتر از معمول جدا شد. Der8auer مشاهده کرد که روی زیرلایه هیچ تراشه‌ای وجود ندارد و سازنده صرفاً برآمدگی مستطیل‌شکلی را زیر قاب فلزی قرار داده بود تا ظاهر پردازنده‌ی واقعی را تداعی کند.


Der8auer بیان کرد که تلاش در جعل PCB و قاب فلزی پردازنده‌ی AMD برای فریب‌خوردن مشتریانی کافی است که پردازنده‌های X3D را از نزدیک ندیده‌ اند. با‌ این‌ حال، کمی دقت در رنگ فیبر و نبود چسب رزینی روی خازن‌ها به تشخیص بدلی‌بودن پردازنده کمک می‌کند. Der8auer اعتراف کرد که تعداد و موقعیت خازن‌ها و کیفیت قاب فلزی محصول تقلبی تمجید‌کردنی است.


ممکن است تعداد بیشتری از پردازنده‌های تقلبی AMD وارد بازار شده باشند؛ بنابراین، گیمرها و علاقه‌مندان به پردازنده‌های سری رایزن X3D باید مراقب باشند که از چه طریقی پردازنده را می‌خرند.